ZATÜRRE HASTALIĞI VE ZATÜRRE (PNÖMOKOK) AŞISI NEDİR ?

                                    ZATÜRRE HASTALIĞI VE  ZATÜRRE (PNÖMOKOK) AŞISI NEDİR ?

ZATÜRRE (PNÖMONİ) HASTALIĞI NEDİR: Zatürre hastalığı özellikle küçük çocuklarda ve yaşlılarda ağır seyredip bazen ölümle sonuçlanabilen ciddi bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalığa yol açan mikrop çoğunlukla pnömokok denen bir mikrop olup çok sayıda tipi vardır.

Yaşlılarda geçirilen grip tablosunun ardından vücut direncinin düşmesiyle zatürre gelişip ölümcül olabilir. Yine bazı kronik (müzmin) hastalıkları olan kişilerde de zatürre oldukça ağır seyredebilir. Zatürreye yol açan çok sayıda mikrop arasında en sık rastlanan etken olan pömokoklardan korunmak için aşı bulunmaktadır ve risk grubundaki kişilere önerilmektedir.

PNÖMOKOK (ZATÜRRE) AŞISI NEDİR ?

 

Zatürre hastalığına sıklıkla yol açan pnömokok isimli mikroba karşı geliştirilmiş bir aşıdır. Ülkemizde bulunan ve erişkinlere uygulanan zatürre aşılarının içinde  zatürreye en çok yol açan mikroplara ait yapılar bulunmaktadır.

 Zatürre aşısı yılın herhangi bir zamanında yapılabilir, aşı için belli bir zaman ya da mevsim yoktur.

Özellikle 65 yaşını geçmiş kişilerin en azından 1 kere aşılanması gereklidir.

 Bunun yanı sıra herhangi bir nedenle dalağı alınmış olan kişiler, bronşit, astım gibi kronik (müzmin) akciğer hastalığı, kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, kansızlık, diğer kan hastalıkları ve bunun gibi başka kronik (müzmin=süreğen) hastalığı olan kişilerin de en az 1 kez bu aşıyı yaptırması gereklidir. Bu kişilerde gerek görülürse 5 yıl sonra aşı tekrarlanabilir.

Pnömokok (Zatürre) aşısı omuz bölgesine kas içi yapılır ve bu aşıya bağlı olarak  lokal reaksiyonlar (aşı yerinde kızarıklık, hassasiyet) veya hafif ateş gibi istenmeyen etkiler olabilir. 

 

© Her hakkı Erişkin Aşı Derneği’ne aittir.