GRİP (İNFLUENZA)HASTALIĞI VE GRİP AŞISI NEDİR?

 GRİP (İNFLUENZA)HASTALIĞI VE GRİP AŞISI NEDİR?

 

GRİP (İNFLUENZA)HASTALIĞI NEDİR: Grip mikropları özellikle sonbahar ve kış aylarında kişileri hastalandıran, daha çok küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik(müzmin) hastalıkları olan kişileri etkileyen mikroplardır. Risk grubundaki kişilerde bağışıklık sistemi de yetersiz veya azalmış olduğu için hastalık çok ağır seyredip ölümcül olabilir, veya grip hastalığının ardından zatürre, kulak iltihabı, beyin iltihabı gibi hastalıklar gelişebilir.

Grip mikropları her yıl farklı olabildiği için tüm dünyada yapılan çalışmalara göre o yıl hangi mikropların salgın yapacağı belirlenip Dünya Sağlık Örgütü tarafından aşı içerikleri belirlenir. Tüm firmalar da aşılarını bu önerilere uygun şekilde oluşturular.

 

GRİP (İNFLUENZA) AŞISI NEDİR ?

Gripten korunmak için dünyada canlı ve ölü aşılar bulunmaktadır,  ülkemizde sadece ölü aşı vardır.

Grip aşısı yapılması gereken risk grubundaki kişiler şunlardır: 50 yaş ve üzerindeki kişiler; hangi yaşta olursa olsun  bronşit, astım gibi kronik (müzmin) akciğer hastalığı, kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, kansızlık, diğer kan hastalıkları ve bunun gibi kronik hastalığı olan kişiler, gebeler.

 Grip aşısının içeriği her yıl değişebildiği için her yıl  o yıla ait aşının yapılması gerekmektedir.

 

© Her hakkı Erişkin Aşı Derneği’ne aittir.